close
Kodolányi János Egyetem
Turizmus-vendéglátás
Kodolányi János Egyetem
Kodolányi János Egyetem
 • Képzési helyszínek

  • Budapest: nappali (angol nyelven is), levelező, távoktatás
  • Orosháza: nappali, levelező, távoktatás
  • Székesfehérvár: nappali, levelező, távoktatás

 

A Kodolányin, mely Magyarország egyik legnagyobb múltú turisztikai képzőhelye, elismert és tapasztalt szakemberektől tanulhatsz. Nálunk izgalmas, élményekkel teli órák keretében korszerű, piacképes tudás birtokába juthatsz a turisztikai vállalkozások vezetéséről, gazdálkodásáról és üzleti folyamatainak irányításáról, menedzseléséről.

Képzésünkön megismered a nemzetközi turizmus aktuális trendjeit. Átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetsz a turisztikai termékfejlesztés legdinamikusabban fejlődő területein, belekóstolhatsz a gasztroturizmus, az aktív turizmus, a kreatív turizmus és a zarándokturizmus világába is. Kiterjedt nemzetközi partnerkapcsolataink révén egyedülálló lehetőségeket kapsz a külföldön való tanulásra és szakmai gyakorlatra az ERASMUS+ program keretén belül.

Várunk, ha szeretnéd megismerni a turizmus főbb jellemzőit és szeretnél például szállodában, utazásszervezésben, vendéglátásban, légitársaságnál, konferencia- vagy rendezvényszervező cégnél dolgozni, ha kíváncsi vagy a világra és szívesen kipróbálnád magadat külföldön, szeretsz utazni, emberekkel foglalkozni, ha dinamikus, változatos feladatokra vágysz és élvezed a szakmai kihívásokat.

Azok, akik az angol nyelvű képzést választják, külföldi hallgatókkal együtt tanulnak majd, így nemzetközi kapcsolatokra és interkulturális tapasztalatokra is szert tesznek az egyetemi évek alatt. Az angol nyelvű képzés hallgatói mentesülnek a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettség alól.

A Turizmus Tanszék vezetője Dr. Rátz Tamara.

 

Érettségi követelmény

Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek vagy matematika vagy történelem vagy informatika földrajz vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy idegen nyelv vagy szakmai előkészítő tárgy.

Ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.

Ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy: idegennyelvű ügyvitali ismeretek, irodai ügyviteli ismeretek.Választható nyelvek: angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol.

Szakmai előkészítő tárgy: informatikai ismeretek kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

Emelt szintű érettségi nem szükséges.

Választható specializációk

Szálláshely menedzsment

A specializáción megismerkedhetsz a klasszikus értelemben vett „hospitality” – szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás – szektor aktuális trendjeivel és elsajátíthatsz minden olyan menedzsment-ismeretet, amely egy szállás vagy vendéglátóhely üzemeltetésénél nélkülözhetetlen. Megismerkedsz továbbá a szektor természeti, gazdasági és társadalmi környezetének sajátosságaival annak érdekében, hogy a profittermelés a vendégek és a munkatársak elégedettségével járjon együtt. Elsősorban azoknak ajánljuk a specializációt, akik a szállodaiparban vagy a vendéglátásban képzelik el a jövőjüket, esetleg saját szálláshelyet vagy éttermet, kávézót, bárt terveznek alapítani.

Turisztikai termékfejlesztés és -menedzsment

Ezen az egyedi specializáción a hazai és nemzetközi piacon egyaránt keresett termékek – például kulturális és örökségturizmus, egészségturizmus, aktív turizmus vagy konferenciaturizmus – összetevőivel, tervezésével, fejlesztésével, valamint menedzsment és marketing feladataival, aktuális nemzetközi piaci trendjeivel ismerkedhetsz meg. A specializációt főként azoknak ajánljuk, akik utazási irodáknál, turisztikai attrakcióknál vagy a desztináció menedzsment területén szeretnének kreatív és innovatív termékfejlesztéssel foglalkozni.

Vallási turizmus

A specializáció célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a vallási turizmus tervezés, fejlesztés és menedzsment keretein belül vallási zarándokutak megtervezésére, marketingjére és megvalósítására. A képzés során a hallgatók egyrészt elméleti – többek között vallástudományi, antropológiai, művészettörténeti – ismereteket szereznek a zarándoklatok és a vallási turizmus témájához kapcsolódóan, másrészt megismerkednek a terület legfontosabb hazai és nemzetközi trendjeivel, harmadrészt a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a vallási turizmus marketing, menedzsment és szervezési kérdéseiben is tapasztalatot szereznek.

Két diploma egy áráért!

Egy tandíjért plusz két félév alatt két BA alapszakos diplomát szerezhetsz! Részletek

turizmus-vendéglátás szakhoz, második szaknak választhatod az alábbi szakokat:

 • emberi erőforrások
 • gazdálkodási és menedzsment
 • kommunikáció és médiatudomány
 • nemzetközi tanulmányok
 • szociális munka

Szakmai gyakorlat, duális képzés

A képzés részeként hallgatóinkat 2 félév összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük, amelyre több mint kétszáz hazai és nemzetközi gyakorlóhelyi partnerünknél nyílik lehetőségük (főként szállodákban, utazási irodákban, illetve vendéglátó vállalkozásoknál). A gyakorlat teljesítésére pályázat útján lehetőség van többek között Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban vagy az USA-ban is.

A duális képzésen tanuló hallgatóink ezen felül a képzés első három évében évente 22 hetes gyakorlat keretében sajátítják el a szakma alapjait.

Turizmus-vendéglátás szakon az alábbi partnerekhez jelentkezhetsz duális képzésre:

 • Dig-Bulid Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft.
 • FLOW Hotels Kft.
 • Projekt-dekor Kft./ Napsugár Hotel Szállodaüzemeltető Bt.
 • Petőfi Kultúrális Közhasznú Nonprofit Kft.

Gyakorlati helyeink közül néhány

Corinthia Grand Hotel Royal, Danubius Hotels Group, Hunguest Hotels, Ibusz Utazási Irodák Kft., Kempinski Hotel Budapest, Kartago Tours, Marriott Hotel Budapest, N-H Hotels, Ramada Hotel & Resort Lake Balaton, Tensi Holiday, Velence Resort & Spa.

Diplomában szereplő szakképzettség neve

Közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon

Tanulj a Kodolányin!

Képzés ideje

8 félév

Képzési típus

Alapképzés

Oklevél típusa

Oklevél

Képzés helye

Székesfehérvár

Finanszírozási típusa

Önköltséges